Zarobki szefa kuchni

Ile zarabia szef kuchni? Sprawdź czy zawód ten jest opłacalny w naszym kraju

Zawód kucharza zawsze cieszył się w naszym kraju popularnością, o czym mógł świadczyć wysoki poziom średnich szkół gastronomicznych, chociaż absolwenci szkoły zwykle marzyli o pracy na statkach dalekomorskich, czasem na promach przemierzających swoje codzienne szlaki. Trudno jednak dzisiaj stwierdzić, czy zawód ten należy do grupy profesji najwyżej szanowanych i dodatkowo, dobrze opłacanych.

Ile zarabia kucharz?

W ostatnich latach pozycja kucharza w polskiej restauracji mocno się zmieniła, tak jak zmieniło się postrzeganie tego zawodu. Okazuje się bowiem, że to ile zarabia kucharz zależy przede wszystkim od jego umiejętności, nie zależy natomiast od wykształcenia. Kucharz bowiem, to jeden z tych zawodów, które całkowicie zależą od talentu, doświadczenia i pasji.

Szef kuchni zarobki

Na wysokość zarobków kucharzy mają również wpływ, z czego nie zawsze zdajemy sobie sprawę, zmiany żywieniowe polskich konsumentów oraz przemiany społeczne. Badania, jakie przeprowadzono w 2019 r. szacują, że nawet 93% z nas korzysta z lokali gastronomicznych. Wzrosła również ilość osób, które minimum 2-3 razy w miesiącu odwiedzają restauracje. Tak często jadają na mieście przede wszystkim osoby w wieku 18-24 lat, ale oni korzystają głównie z małej gastronomii. To, że polubiliśmy „jadać na mieście” zmieniło obraz całej branży gastronomicznej i pozwoliło na silne zróżnicowanie poziomu gastronomii i, co za tym idzie, zróżnicowało zarobki kucharzy.

Ile zarabia szef kuchni?

Szef kuchni zarobki uzależnione ma od kilku czynników. Ogromne znaczenie będzie miała lokalizacja restauracji, zarówno miasto, jak i samo miejsce na mapie aglomeracji. Najwyższe zarobki w tej branży są oczywiście w Warszawie, Wrocławiu, Krakowie czy Poznaniu. Oferta gastronomiczna jest tam najbardziej zróżnicowana i sięga najwyższej jakości usług. Jedzenie jest różnorodne, oryginalne, smaczne i zaskakuje doborem składników i techniką wykonania. Szefowa w swojej kuchni oferująca autorskie menu może liczyć na miesięczne wynagrodzenie w wysokości do 6000 netto, natomiast kucharz w takich miejscach zarabia ok. 3500 zł netto.

W innych częściach kraju wyobrażenie na temat, ile zarabia kucharz nie odzwierciedla rzeczywistości. Średnia pensja kucharza, obliczana na podstawie zarobków pracowników dużej i małej gastronomii wynosi ok. 1800 zł netto, natomiast zarobki szefa kuchni średnio sięgają 3500 zł netto. Należy pamiętać, że kucharz czy szef kuchni małej gastronomii zwykle zarabia dużo mniej niż szefowa w swojej kuchni popularnej restauracji. Nie zawsze to zróżnicowanie jest sztywne, wszystko zależy od pomysłu i dobrej promocji miejsca.

Czym zajmuje się szef kuchni ?

Zarobki szefa kuchni
Źródło: Pexels.com

Aby zrozumieć specyfikę zawodu kucharza i odpowiedzialności, jaka spoczywa na szefie kuchni i co za tym idzie, aby zrozumieć, że to ile zarabia szef kuchni w dobrej restauracji przekłada się bezpośrednio na poziom oferowanego menu, warto przeanalizować jego zakres obowiązków.
Szef kuchni odpowiada za:

  • organizację całego zespołu pracującego w kuchni,
  • koordynację pracy kucharzy,
  • kontrolę jakości składników,
  • smak każdej potrawy wychodzącej z kuchni,
  • sporządzanie karty dań,
  • komponowanie nowych dań,
  • komponowanie menu,
  • kontakt z gośćmi w restauracji.

Szefowa w swojej kuchni

Najważniejszą cechą, która wyróżnia dobrego kucharza i doskonałego szefa kuchni jest wyczucie smaku. Ten swoisty dar, połączony z manualnym talentem do gotowania i znajomością technik gastronomicznych, jest niezwykle cenny. I tak jak można nauczyć się technik gotowania czy komponowania potraw, wyczucie smaku, umiejętność łączenia ze sobą składników, wyczucie równowagi smaków jest naturalnym talentem, który poparty doświadczeniem i ciężką pracą zamienia się w sukces zawodowy.

Miarą sukcesu dobrego kucharza jest popularność jego kuchni wśród konsumentów. I nie ma tu znaczenia czy dany kucharz otrzymał kolejną gwiazdkę Michelina czy oferuje dania małej gastronomii. Jeżeli jego potrawy obrosły legendą w mieście, a po latach mieszkańcy przypominają sobie wspólne wyjścia do restauracji czy baru, możemy tu mówić o pełnym sukcesie gastronomicznym.

Artykuł napisała:
Wanda J.

Źródło:

  • https://www.forbes.pl/kucharz-ile-zarabia.

1 komentarz

  • To zależy od regionu Polski w którym pracujemy. Ja pracuję na Lubelszczyźnie i zarabiam jako szef kuchni tylko 5 tysięcy zł.. Tylko, bo wiem że raptem 200 km dalej w Warszawie mój kumpel po fachu z 9 tys. nie schodzi.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close