Zarobki szefa kuchni

Szokujące zarobki szefa kuchni w 2025 – czy ten zawód to złoty interes, czy wielka klapa?

Zawód kucharza zawsze cieszył się w naszym kraju popularnością, o czym mógł świadczyć wysoki poziom średnich szkół gastronomicznych, chociaż absolwenci szkoły zwykle marzyli o pracy na statkach dalekomorskich, czasem na promach przemierzających swoje codzienne szlaki. Trudno jednak dzisiaj stwierdzić, czy zawód ten należy do grupy profesji najwyżej szanowanych i dodatkowo, dobrze opłacanych.

Ile zarabia szef kuchni? Czy w 2025 roku w Polsce warto się w to pakować?

Słuchaj, zawód kucharza zawsze miał u nas wzięcie. Kiedyś szkoły gastronomiczne wypuszczały takich magików, że aż dziw, że nie wszyscy lądowali na statkach dalekomorskich, smażąc dorsza na środku Atlantyku, albo na promach między Gdańskiem a Szwecją. Ale teraz, w 2025 roku, trzeba się zastanowić: czy to wciąż praca z klasą i kasą, czy może bardziej harówka za grosze?

Ile zgarnia kucharz w 2025 roku?

Mam kumpla, Marka, który od małego podkradał mi pierogi z talerza i już wtedy wiedział, że będzie kucharzem. On mówi, że dziś w tej robocie liczy się to, co umiesz, a nie co masz na papierze. Ostatnio mi rzucił: „W 2025 roku dyplom to sobie możesz oprawić w ramkę, ale jak nie umiesz doprawić rosołu, to nici z hajsu”. I coś w tym jest – rynek kocha talent i wprawę, więc jeśli masz dryg, to się ustawisz.

Szef kuchni – kasa w 2025 roku

No dobra, a co słychać z zarobkami? Gastronomia w Polsce hula jak nigdy. Jakieś badania z 2024 roku, co mi wpadły w oko, twierdzą, że 95% z nas wpada do knajp chociaż raz w miesiącu. Młodziaki, te 18–24 lata, to w ogóle żyją w kebabowniach i burgerownicach. To całe „jedzenie na mieście” nakręca biznes, a kucharze i szefowie kuchni łapią za to różne stawki – od głodowych po takie, że można sobie nowy samochód sprawić.

To ile ten szef kuchni wyciąga?

No to lecimy z konkretami. Wszystko zależy, gdzie machasz chochlą. W dużych miastach – Warszawa, Wrocław, Kraków, Poznań – to jest inna bajka. Tam knajpy serwują takie cuda, że głowa mała: wegański żurek z curry albo pierogi z czymś, co brzmi jak z kosmosu. Szef kuchni w topowej miejscówce zgarnia od 8000 do 10 000 zł na rękę miesięcznie – to już poziom „kupię sobie nowe auto i jeszcze starczy na wakacje”. Zwykły kucharz w tych samych lokalach? Od 4500 do 6000 zł netto – nieźle, co?

A w mniejszych miasteczkach? Tu już skromniej. Kucharz wyciąga jakieś 3500 zł na rękę – starczy na rachunki i porządną kiełbasę, ale bez szaleństw. Szef kuchni w takich rejonach łapie od 5000 do 6500 zł netto. Ale znam historię z Lublina – gość wymyślił pierogi, co podbiły TikToka, i teraz kasuje więcej niż niejeden warszawski hipster. Dobra fama i chwytliwy pomysł mogą zdziałać cuda.

Czym zajmuje się szef kuchni ?

Zarobki szefa kuchni
Źródło: Pexels.com

Wyobraź sobie: jesteś królem kuchni, rzucasz komendy jak Gordon Ramsay w dobrym humorze, sprawdzasz, czy marchewka nie śmierdzi supermarketem, i dbasz, żeby każdy talerz był jak z obrazka. Do tego wymyślasz menu – może „bigos w wersji fusion” albo coś, co podbije Insta w 2025 roku. No i jeszcze zagadujesz gości, którzy pytają: „Jak pan to robi, że ten sos taki boski?”. To robota na pełnych obrotach, ale jak lubisz ten klimat, to jazda jest przednia.

Królowa swojej kuchni

Weź moją kuzynkę Anię – szefową kuchni w Krakowie. Ona ma taki zmysł smaku, że wyczuje różnicę między koperkiem z wtorku a tym z czwartku. To jest to coś, czego nie nauczysz się na kursie. Techniki? Jasne, można wyklepać. Ale to wyczucie, jak połączyć smaki, żeby ludziom szczęki opadły? To się rodzi z tobą. Ania harowała jak wół, a teraz jej pierogi fusion to hit – w rodzinnej grupie na WhatsAppie tylko o tym gadamy. Kasa? Też się zgadza.

Sukces to nie tylko hajs. To jak ludzie walą drzwiami i oknami na twoje jedzenie albo wspominają po latach: „Pamiętasz ten rosół u Ani?”. Ona jeszcze goni za gwiazdką Michelin, ale dla nas już jest gwiazdą. Nieważne, czy masz food trucka, czy celujesz w fine dining – jak twoje żarcie zostaje w głowach, to wygrałeś życie.

Czy w 2025 roku warto być szefem kuchni?

No to jak jest – opłaca się czy nie? W 2025 roku to może być żyła złota, szczególnie w dużych miastach. Mediana dla szefa kuchni to jakieś 7550 zł brutto, czyli circa 5500 zł na rękę, ale w najlepszych knajpach skaczesz na 10 000 zł netto i więcej. Kucharze? Średnio 5000 zł brutto, czyli jakieś 3700 zł na rękę – różnica jak między zupą z torebki a domowym rosołem. A że teraz wszyscy szaleją za wegańskim schabowym i lokalnymi smakami (dzięki, TikTok!), to dobrzy kucharze są na wagę złota.

Ale powiem ci wprost: to nie bułka z masłem. Godziny jak w maratonie, stoisz na nogach więcej niż flaming na imprezie. Jak masz zajawkę i przepis, który rozwala system, to możesz się śmiać aż do banku. W zeszłym tygodniu widziałem w Poznaniu pop-up z wegańskim bigosem – kolejka na pół ulicy! Więc jeśli masz ogień w garach, to w 2025 roku wciąż warto.

Artykuł napisała:
Wanda J.

Źródło:

  • https://www.forbes.pl/kucharz-ile-zarabia.

3 komentarze

  • To zależy od regionu Polski w którym pracujemy. Ja pracuję na Lubelszczyźnie i zarabiam jako szef kuchni tylko 5 tysięcy zł.. Tylko, bo wiem że raptem 200 km dalej w Warszawie mój kumpel po fachu z 9 tys. nie schodzi.

    • W 2025 roku zarobki szefów kuchni w Polsce utrzymują się na stabilnym poziomie. Mediana wynagrodzenia to około 7 550 PLN brutto, ale wiele zależy od doświadczenia i regionu – np. w województwie mazowieckim średnia jest wyższa. Jeśli chodzi o trendy w branży, rośnie zapotrzebowanie na kucharzy specjalizujących się w kuchni roślinnej i fusion. Czy interesuje Cię konkretny aspekt zmian w tym zawodzie?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close